Welzijnszorg te Rotselaar, 18 juni: onze Marjolijn De Wilde houdt een interessant debat

1 op 7 Belgen leeft met een inkomen onder de armoedegrens. Ze halen de meet niet. Deze maand niet en volgende maand niet. De maanden inkorten kunnen we niet. Iedereen een leefbaar inkomen garanderen, kan onze samenleving wel.

Hoe kunnen we op lokaal niveau bijdragen aan een leefbaar inkomen voor iedereen in onze samenleving?

De hoogte van de uitkeringen in ons land is een federale bevoegdheid, maar met deze studiedag toont Welzijnszorg dat ook het lokale niveau sleutels in handen heeft om het leven van mensen met een té laag inkomen, menswaardiger te maken.

Op dit info- en uitwisselingsmoment zijn alle (vrijwillige) medewerkers van OCMW’s, lokale besturen en middenveldorganisaties welkom; alsook mensen actief in adviesraden en (politiek) geëngageerde burgers! Armoedebestrijding is een zaak van iedereen!

Klik hier om in te schrijven

PROGRAMMA 18 juni 2018

9u30: Onthaal

10u-11u: Inleiding:

  • Annabel Cardoen, politiek medewerker Welzijnszorg, schets hoe de verschillende uitkeringen zich verhouden tot de armoedegrens en welke politieke keuzes vandaag worden gemaakt.
  • Elke Dähmlow maakt ons, via haar ervaringsverhaal, duidelijk welke gevolgen het langdurig leven met een inkomen onder de armoedegrens, heeftµ

11u-12u & 13u-14u: Keuze uit volgende praktijksessies:

  • Marjolijn De Wilde, Universiteit Antwerpen: over haar onderzoek bij 89 OCMW’s dat grote verschillen aantoont tussen maatschappelijk werkers in het toekennen of intrekken van een leefloon. Dit betekent dat de bestaande wetgeving veel ruimte laat. Zijn maatschappelijk werkers zich hier voldoende van bewust?
  • Patrick Van Buggenhout, deurwaarder en oprichter MyTrustO: over ‘Ethisch Verantwoord Invorderen’. Hoe kunnen we voorkomen dat mensen met schulden in armoede belanden en hun waardigheid verliezen?
  • Kevin Van Bael, diensthoofd maatschappelijk werk OCMW Keerbergen: over het objectiever toekennen van aanvullende steun via het REMI-systeem. Dit is een onlinetool voor OCMW’s waarmee op maat van iedere cliënt een REferentiebudget voor een Menswaardig Inkomen kan worden berekend. Waarom ook niet in jouw gemeente gebruiken?
  • Rita Meurisse, ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting, doet een budgetoefening met jullie. Dit is een directe confrontatie met het armoedethema. Hoe kijk jij naar armoede en welke keuzes zou jij maken als je een beperkt inkomen had?
  • Bezoekers van de groepswerking van OCMW Begijnendijk verbazen zich erover dat er zo weinig groepswerkingen zijn in de regio. Zij vertellen over het belang ervan en de thema’s waarmee ze aan de slag gaan. Zijn er in jouw gemeente voldoende ontmoetingsplekken waar ook kwetsbare mensen zich thuis voelen?

De spreker leidt de sessie in en nadien is er ruimte voor uitwisseling.

12u-13u: Soep op de stoep met broodjes

14u-15u: Afronding en receptie

Deelnameprijs: vrije bijdrage ter plekke.

Adres: Provinciebaan 2, 3110 Rotselaar. Bereikbaar met De Lijn vanuit Leuven, Tremelo, Aarschot. Station NMBS Wezemaal op 3 km. Geef gerust een seintje als vervoer een probleem is.

In samenwerking met: Beweging.net Leuven, OCMW Begijnendijk, OCMW Rotselaar, Domo Aarschot, Reik elkaar de hand.

Author: andersrotselaar

Share This Post On

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: