Vrije ruimte in ons dorp volbouwen … een goed idee?

Neen. Tuurlijk niet.

Je ziet het als je rond je kijkt: we verwelkomen in de dorpskernen de voorbije jaren heel wat nieuwe woningen. Dat is goed. Je houdt een dorp levendig door nieuwe gezinnen aan te trekken en renovatie en nieuwbouw te steunen.

Zorg je ervoor dat mensen komen wonen in je dorpskern? Prima, zo hou je de open ruimte errond vrij. Lokale zelfstandigen vinden het opnieuw de moeite om een zaak te openen en het wordt interessanter om meer openbaar vervoer te voorzien.

Zo’n ontwikkelingsprojecten uitdenken en aansturen doe je als gemeente niet zomaar. Je denkt grondig na over het karakter van elk dorp en wat het leven er nog aangenamer kan maken. De voorbije jaren schoot de gemeente hier volledig de bal mis. Ze keurden een gemeentewet goed: ‘Verordening wonen in meervoud’. Door deze goedbedoelde beslissing kregen projectontwikkelaars vrij spel om grote bouwprojecten te realiseren.

anders zette druk op de gemeente om hun beslissing aan te passen. Een nieuw bouwproject dat de buren in de schaduw zet, kan niet meer. Waarom projectontwikkelaars niet verplicht worden om eerst met buren in overleg te gaan, is ons een raadsel. De gemeentelijke adviesraad had hier nochtans uitdrukkelijk om gevraagd.

Author: andersrotselaar

Share This Post On

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: